Ultima perioadă este cu siguranță una deosebită, prin care noi toți nu am mai trecut. Într-un timp relativ scurt, Covid-19 a pus o presiunea uriașă în toate domeniile de activitate.
Cu toate astea, noi cei din industria cybersecurity cunoaștem cât de periculoase sunt aceste perioade, mai ales in spatiul virtual.
Astfel am realizat o listă cu cinci amenințări si măsurile de securitate aferente pe care le poți lua în era COVID-19, pentru a sta departe de cele mai periculoase atacuri cibernetice:
- “Work from home” – măsuri pentru o activitate online, sigură de acasă
Știm cu toții că autoritățile ne recomandă să stăm cât mai mult acasă și dacă este posibil să lucrăm remote. Acest lucru însă poate fi portiță mult așteptată de hackeri pentru a compromite cât mai multe calculatoare, mai ales cele ale angajaților din cadrul companiilor.
Asigură-te că aplici următoarele măsuri de securitate asupra sistemului tău:
- Folosești un VPN (rețea virtuală privată) – adică o conexiune securizată criptată la o altă rețea decât cea în care te afli, prin intermediul internetului.
- Folosești un Antivirus
- Folosești o parolă de Wifi sigură – recomandăm crearea unei parole de tip frază. În acest fel parola va avea litere mari, mici, caractere speciale și va fi ușor de reținut.
- Asigura-te că sistemul de operare (Windows, Linux) este updatat la zi.
2. Atenție la atacurile de tip phishing!
În ultima perioada acest tip de atac s-a intensificat. Angajații companiilor sunt atacați prin intermediul emailurilor, încercând să se extragă credentiale sau chiar realizarea de plăți fără voia victimelor.
Asigura-te că:
- Verifici adresa URL, înainte să accesezi orice link (incluzând link-urile pe care le primești într-un email)
- Verifici autenticitatea unei organizații caritabile înainte de a face donații
- Verifici autenticitatea oricărui email primit
3. Atenție la atacurile specifice acestei perioade
Situația generată de pandemia Covid-19 a devenit o sursă de inspirație pentru hackeri.
Câteva exemple de atacuri specifice în ultima perioada ar fi:
- Coronavirus Finder ( sau Ginp Trojan) – o aplicație care promite să îți arate câte persoane sunt infectate de Covid-19 în jurul tău. Pentru a afla locația exactă a acestor persoane, aplicația îți cere o suma mică de bani și un portal în care să îți introduci datele cardului de credit. Toate datele însă, ajung în mână răufăcătorilor și informațiile furnizate sunt evident, false.
- Zoom Malware- aplicația Zoom este extrem de folosită în ultima perioada deorece oamenii comunica astfel mult mai ușor. Hackerii se folosesc de acest tool pentru a răspândi viruși. Ce trebuie să faci pentru a te proteja?
– Dacă ai deja instalat Zoom, asigura-te că sistemul tău este updatat în mod regulat.
– Folosește un Antivirus
– Dacă nu ai instalat Zoom, asigură-te că descarci aplicația doar de pe site-ul oficial (zoom.us)
- Covid-19 Maps – identitatea vizuală a Organizației Mondiale a Sănătății este folosită pentru a crea hărți false.
– Asigura-te că te informezi numai de pe site-urile oficiale
4. Noi aplicații malițioase pe Google Play
Au fost identificate mai multe aplicații care conțin Tekya – un malware care imită acțiunile utilizatorului pentru a accesa reclame și bannere din platforme precum AdMob, AppLovin, Facebook și Unity. Printre aplicațiile afectate se regăsesc și aplicații cu tematică culinară, instrumente de calcul, dar și aplicații utilizate de copii, precum puzzle și jocuri cu mașini.
- Asigura-te că ai activat automat actualizările de securitate pe dispozitiv și folosești soluții de securitate suplimentare pentru protecția datelor.
5. Informează-te numai din surse oficiale!
Fostul consilier al Securitatii Naționale, Iulian Fota, subliniază într-unul dintre interviurile sale că în ultima perioada există o campanie de dezinformare a populației menită să provoace panică, instigare la revoltă și neîncredere în instituțiile europene, americane și române. Această campanie ar fi organizată de către anumite state din afara Uniunii Europene pentru a-și extinde influenta asupra unor țări afectate de acest virus.
Așadar:
- asigură-te că te informezi din surse oficiale, guvernamentale și canale de televiziune apolitice
- asigură-te că nu rămâi vulnerabil la atacuri cibernetice și la dezinformare prin fake-news, specifice erei COVID-19.
One thought on “5 Măsuri de Securitate in Era COVID-19”